Μια ακόμη δημοτική δομή δημιουργείται για να συμβάλλει στην πρόληψη των πολιτών
Γ. Πατούλης

Με μια ημερίδα με θέμα την κυστική ίνωση ξεκίνησε δυναμικά το έργο του ένα ακόμη ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Ρήγα Φεραίου. Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απέστειλε το χαιρετισμό του   σημειώνοντας ότι: «Ένας ακόμη δήμος κάνει πράξη την πεποίθηση ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες να πραγματοποιήσουν προσυμπτωματικό έλεγχο για 7 θανάσιμα νοσήματα. Είναι σαφές ότι η προαγωγή της υγείας στους ΟΤΑ αποτελεί προτεραιότητα τόσο της αυτοδιοικητικής όσο και της διαδημοτικής διοίκησής μας. Η παρουσία των μαθητών στη σημερινή μεγάλη εκδήλωση των ΚΕΠ Υγείας είναι ιδιαίτερα τιμητική στο πλαίσιο της Πανελλήνιας ημέρας σχολικού αθλητισμού».

Πλήθος δημοτών παραβρέθηκε στον πεζόδρομο Βελεστίνου, για να ενημερωθεί ευρύτερα για τη νέα δημοτική δομή η οποία έχει σαν στόχο τον προσυμπτωματικό έλεγχο, μέσα από εξετάσεις που κρίνονται απαραίτητες σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες-στόχους, βάσει των διεθνών πρωτοκόλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου να ανιχνευθούν έγκαιρα νοσήματα που υπάρχουν, αλλά ακόμη δεν έχουν δώσει συμπτώματα. Ο προληπτικός αυτός έλεγχος θα εντοπίσει στο γενικό πληθυσμό πολίτες «υψηλού κινδύνου» για την εμφάνιση μίας νόσου και θα δρομολογήσει την έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία, διασφαλίζοντας την καλύτερη πρόγνωση για την υγεία και τη ζωή του πολίτη.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δ. Νασίκας στο χαιρετισμό του ενημέρωσε τους δημότες για το ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στην πόλη τους, ενώ στην ημερίδα για τη νόσο της κυστικής ίνωσης το θέμα ανέπτυξε ο καθηγητής πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνης καθώς και η κα. Πολυχρόνη φοιτήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ιδιαίτερη αξία στην όλη εκδήλωση έδωσαν οι μαθητές του Γυμνασίου, Λυκείου και Ε.Π.Α.Λ Βελεστίνου όπου στο πλαίσιο της Πανελλήνιας ημέρας σχολικού αθλητισμού έκλεισαν με διαδραστικό τρόπο την τελετή των εγκαινίων με το δικό τους μοναδικό τρόπο στο εθνικό στάδιο Βελεστίνου.