Εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017 και ώρα 19:00 μ.μ., το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Βέροιας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων υπό την Αιγίδα της ΚΕΔΕ. Το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βέροιας θα στεγάζεται Σταδίου 51, στο «κτίριο παλαιών σφαγείων», και θα λειτουργεί Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 08:00 – 14:00. Πρόκειται για μια νέα πρωτοπόρα δομή, η οποία έχει σκοπό να αναλάβει την ενημέρωση των δημοτών σε θέματα προαγωγής υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου.

Τα Εγκαίνια χαιρέτησε με επιστολή ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου και τόνισε: «Τα Δημοτικά Κέντρα Πρόληψης Υγείας “ΚΕΠ Υγείας” είναι το όραμα πολλών χρόνων. Σήμερα το δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας, αποτελείται από 77 δήμους μέλη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, ενώ βούλησή μας είναι όχι μόνο οι Δήμοι του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ αλλά όλοι οι Δήμοι της χώρας να αποκτήσουν το δικό τους ΚΕΠ Υγείας. Η παρέμβαση των ΚΕΠ Υγείας στοχεύει στην ενδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με υπηρεσίες συντονισμού για παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών. Μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας προσφέρουμε ενημέρωση και συμβουλευτική για επτά θανάσιμα νοσήματα, τα οποία, όμως, εάν προληφθούν, είναι ιάσιμα σε συντριπτικό ποσοστό. Θα είμαστε αρωγοί της προσπάθειας του Δήμου για την πρόληψη της Υγείας των πολιτών».

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία πλήθους κόσμου από τον Δήμαρχο Βέροιας, κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας – Εθελοντισμού – Υγείας κ. Θεόφιλος Κορωνάς και ο Πρόεδρος Του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας .

Ακολούθησε διάλεξη με θέμα «Πρόληψη κακοήθων νεοπλασιών και καρδιαγγειακών νοσημάτων – Προσυμπτωματικός έλεγχος (CHECK-UP) από τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο του Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας και Συντονιστή Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν.Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας) κ. Χρήστο Κούτρα.

Ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνο Βοργιαζίδης κατά την ομιλία του ανάφερε «Για το Δήμο Βέροιας και τη Δημοτική Αρχή η κοινωνική αλληλεγγύη και η προαγωγή της δημόσιας υγείας αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες γιατί θεωρούμε πως σε μια περίοδο όπου οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας διαρκώς υποβαθμίζονται λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως η δομή εξουσίας που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη έχει την υποχρέωση αλλά και τη δυνατότητα να εφαρμόσει αξιόπιστα προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής και Αγωγής Υγείας…»

Μέσα από τη δομή αυτή οι δημότες, με βάση διεθνή διαγνωστικά πρωτόκολλα, θα ενημερώνονται σε σχέση με την ηλικία, το φύλλο, και το οικογενειακό ιστορικό για τις προληπτικές κλινικές και διαγνωστικές εξετάσεις που μπορούν να κάνουν. Μέσα από ένα εξειδικευμένο ιατρικό λογισμικό, ο κάθε δημότης που συμμετέχει στο πρόγραμμα ενημερώνεται από υπαλλήλους του ΚΕΠ Υγείας για τη χρονική στιγμή που θα πρέπει να επαναλάβει την προληπτική εξέταση.